Szállás a tengerparton
www.montenegroapartman.eu

Természet Montenegróban

KÉRDEZZEN: +36 - 20 - 944 - 9895

A Kotori-öböl a világ legszebb 10 öble közé tartozik. Neves turisztikai magazinok a Kotori-öblöt a világ legcsodálatosabb öblei között említik.

A Kotori-öböl az Adriai-tenger déli részének legnagyobb természetes öble, a legdélebben fekvő európai fjord. A négy részből álló öböl mélyen belenyúlik a karszthegységbe.
A Kotori-öböl Európa egyik legjobb természetes kikötője és Montenegró fő turisztikai desztinációja. A halászhajóktól a vitorlásokon át a luxus óceánjárókig, mindenféle hajó fellelhető az öbölben, melynek fontos kikötőhelye Kotor.

A legenda szerint 809-ben egy hajó erre szállította a 3. századi Szent Tripum vértanú testét. A vihar elől az öbölbe menekültek. A helyi lakosok tanácsára otthagyták a szent földi maradványait, akik védőszentjükként és megváltójukként tisztelték a relikviát. Tiszteletére építették Kotorban a Szt. Tripun román katedrálist, amely a mai napig a Földközi-tenger egyik legszebb középkori épülete.

A Kotori-öböl régi mediterrán kikötője Kotor és az azt körülvevő lenyűgöző városfal nagyon jó állapotban maradt fenn és az UNESCO védelmét élvezi. Kotor Szeged testvérvárosa. Kotor természetes kikötő, nem véletlenül volt itt a Monarchia hadikikötője.

A teljes öböl 28 kilométer hosszú, és mélyen benyúlik a karszthegységbe. Végig 500-1700 méter magas hegyek övezik.Az öböl végénél Kotor városát hegyre felfutó, középkori várfalak övezik. Az 5 kilométer hosszú, 3-10 méter széles, 20 méter magas véderőmű évszázadokon keresztül bevehetetlennek bizonyult. Tetején - mintegy 260 méter magasban - látható a Szent János erődítmény, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a háromszög formájú óvárosra.

Az öbölben hajókázva felfedezhetjük az egykori jugoszláv haditengerészet tengeralatt járóinak hegybe vájt garázsait. A vízről ugyanolyan fantasztikus a látvány, mintha a Lovcen hegyről tekintenénk az öbölre. Ha szerencsénk van, delfinekkel is találkozhatunk az öbölbe, amelyek a hatalmas óceánjárókat követve úsznak be az öbölbe.

Aki a Kotori öbölben nyaral nem hagyhatja ki az egynapos hajókirándulást, amely a kotori kikötőből indul és fő célpontja a Kék Barlang, egy fantasztikus nyílt tengeri öböl a Lustica félsziget mélyén és a Szirti Madonna sziget, ahol megtekinthető az egyedülálló templom és kincstár.

Páratlan élményben lesz részünk, ha a kotori hajókikötőből elhajókázunk a közeli Kék Barlanghoz. Tessék megkapaszkodni. No nem azért mert hajónk olyan szélvész gyorsan halad, hanem mert a várossal szemközti Lustica-félszigeten olyan természeti csoda vár ránk, mely párját ritkítja. A Kék Barlang, a Plava Spilja különlegessége abban van, hogy a tenger itt hihetetlenül tiszta, a barlang falairól visszatükröződik a beszűrődő napfény és a vizet csodálatos kékre színezi. Ezért kapta a Kék barlang nevet.

A Kék Barlangnak két bejárata van. A barlang területe igen nagy, közel kétszáz négyzetméter, éppen ezért egyszerre több hajó is elfér benne. A víz mélysége a barlangban 3 - 5 méter, a barlang magassága 9 méter. Álljunk csak meg, mint ahogy azt az idelátogató turista hajók teszik és mártózzunk meg. Hova tűnt a barnaságunk? Egyszeriben bőrünk színe kékre változik. De nem kell megijedni, ez csak addig tart, míg úszkálunk a világoskék vízben.

A Kotori tengeröböl bármely partján utazunk szemünk elé tárul két kicsiny sziget, a Szent Görgy és a Szirti Madonna. A kishajók, a kotori kikötőből 20 perc alatt eljutnak az öböl két gyöngyszeméhez. A Szirti Madonna sziget a turisták egyik kedvenc kirándulóhelye.

A legenda szerint az öbölbe érkező hajók kapitányai a Szent György sziget helyén egy követ dobtak a vízbe, hogy kiengeszteljék a tenger isteneit. A sziget gyorsan elkészült és Szűz Mária tiszteletére egy templomot is felépítettek. Itt a mai napig működik Benedek-rendi kolostor.
A kotoriak a kis szigetet erődként is használták a 16. században. Ezért az akkori püspök, pápai beleegyezéssel, kitagadta a lakosságot és egy évtizedig, nem tarthattak ott misét.

A montenegróiak viszont büszke, makacs emberek és a közelben felépítették a Szirti Madonna szigetet.
Felhúztak egy templomot, amit az idők alatt folyamatosan bővítettek. Benne az egyik leghíresebb kép, amit hajszálakkal varrtak ki. A perasti fesztivál idején, július 22-én csónakokkal érkeznek a helyiek a szigetecskéhez és követ dobnak a tengerbe. Ezzel emlékeznek a majd fél évezreddel ezelőtti építésére.

. A Mamula-szigeten a 19. század közepén erődítményt építettek. A sziget nyolcvan százalékán épült vár, amely a kotori-öböl bejáratát védte a betolakodóktól. Az erődöt a két világháborúban hadifogolytábornak használták. A toronyból gyönyörű a kilátás a nyílt tengerre.
A lakatlan sziget történelmi sétára invitál.

.Nincs még egy olyan kicsiny ország a föld kerekségen, ahol a tengerparti övezet mellett a folyók öt gigantikus kanyont vájtak a hegyoldalakba. A Tara, a Nevidio, a Mrtvice, a Morača és a Piva kanyonok érintetlen világa elragadó.

ATara és a Nevídió Európa két legmélyebb szurdoka, amelyek több mint 1000 méteres mélységet is elérik.
A kanyonok rangsorában a Földön a Tarát csak az Amerikában kanyargó Colorádó kanyonja előzi meg. A Tara folyó a Durmitor Nemzeti Parkhoz tartozik. A hegy gyomrából tör elő és 140 kilométeren keresztül folyik. A több évszázados erózió folyamán a talaj olyan változásokon ment keresztül, hogy 82 kilométeren át sebesen kanyarogva hatalmas, helyenként 1300 méter mély kanyont vájt.

A part menti növényzet sűrű, főként 400 éves 50 méter magas fekete fenyőkből áll.
A Tara kanyon a vadvizi evezés kedvelőinek paradicsoma. A legbátrabbak tutajon ereszkedhetnek le a folyón, pontosan úgy, ahogy régen szállították a fa törzseket.

A gépkocsival Montenegrót észak-déli irányban átszelő utazót rabul ejti a Moraca folyó kanyonja. A Podgorica és Mojkovac közötti látvány nem engedi távozni az utazót, szinte oda láncolja a festői környezethez. A közel száz kilométeres szakaszon a gyors közlekedést a török uralom idején kivájt alagutak és megépített hidak segítik, de egyszerűen nem lehet betelni a gyönyörűséggel.

Lépten-nyomon megálljt parancsolhatunk autónknak a zord és büszkén magasba törő hegyek tövében. A rohanó folyó, amelynek átlátszó türkiz színű vize tele van hallal, néhol 30-50 méter mély.
Mindezt átélhetjük, ha vonaton utazunk. Csakhogy a sziklafalban robogó vonatot megállítani nem lehet.

A Moraca kanyon melletti Biográdi őserdő az utolsó őserdő Európában. A Biográdi hegység Földünk felbecsülhetetlen természeti kincse. Már 1872-ben Nikola király is felhívta népének a figyelmét és törvénybe is foglalta, hogy ezt a természeti kincset őrizni és védeni kell. Itt található a gyönyörű gleccser tó a Biogradsko jezero.
A tó körül található az őserdei növényzet. A 3200 méter hosszú sétányon nem mindennapi élményben lesz részünk. Az óriásfenyők, amelyek legalább 500 évesek és átmérőjük több méter.

A Biográdi tavon kívül még másik öt tó található a nemzeti park területén. Mind a jégkorszakban keletkezett.

A Szkadári-tó a Balkán legnagyobb tava, és az egyik legnagyobb édesvízi mocsár a mediterránon. Az egyik legnevezetesebb természeti és történelmi attrakció Montenegróban.

A tó a zeti szkadári völgyben helyezkedik el 7 kilométerre a tengerparttól. Két harmada Montenegróé, egy harmada Albániáné. A vízterület a csapadéktól függően, 370 – 530 négyzetkilométer.
Itt van Európa legnagyobb madár rezervátuma. A pelikánok utolsó élőhelye a kontinensen. A Szkadári-tó, mint a madarak jelentős élőhelye, 1996-ban felkerült a Világ mocsarai listájára.

A Szkadári tavon Európa 400 madárfajából 270 fajta fészkel a náddal borított, érintetlen partvidéken. Legtöbbjük védettnek számít. Megfigyelhetünk többek között kormoránt, szürke gémet, kócsagot, vadludat.
A tóban 40 fajta hal él, érdekes, hogy jelen vannak a tengeri halak is.A tó halászok és vadászok kedvelt helye.
A tóban és a parton közel háromezer növényfaj él. Harminc négyzetkilométernyi felületén fehér és sárga tündérrózsa pompázik.
Vitorlázás közben gyönyörködhetünk a mocsaras, sűrű növényzettel átszőtt partokban, a szépséges szigetekben, félszigetekben.

Az Ostrog kolostor egész éven át a leglátogatotabb szenthely Montenegróban. Kotorból bő egy óra alatt elérhető. Minden vallás hívei látogatják az egész volt Jugoszlávia területéről és sok más országból. Jézus sírja és a Szent hegy után az Ostrog kolostor a keresztény világ harmadik leglátogatotabb szentélye. Az Ostrog hegy hatalmas sziklatömbjéhez símulva, a kolostor lenyügöző látvány mindenki számára.
Az Ostrog kolostort nem tekintethetjük csak vallási létesítménynek, mert művelődési-történelmi emlékmű is. Tanúskodik a múltról, a jelenről és a jövőről, tanúskodik egy vallásról, kulturáról, egy nép hagyományáról, amely évszázadok óta ezen a területen él.
A Felső és Alsó kolostor között erdő terül el, amelyen 5 km hosszú aszfalt út vezet át, de a gyalogos keresztút sokkal rövidebb, úgy hogy 20-25 perc alatt oda lehet érni.


A Lovcen Nemzeti Park Montenegró fontos történelmi pillére. A Lovcen hegy oldalai kövesek, nagyon sok szakadékkal, hasadékkal tarkítottak.
A tengerparti városból, Kotorból lélegzetelállítóan szép út, az "aranyút" szerpetinje visz a kőkorszakban is lakott területre. Szinte minden kilométerkőnél megállhatunk fotózni, videózni. Az út elején a Kotori öböl panorámája lenyűgözi az utazót. A mauzóleumig gyönyörű út vezet. II. Petar Petrović Njegoąkívánsága volt, hogy a Lovćen csúcsán egy templomban temessék el. Az 1650 méteres csúcson megépített gigantikus mauzóleum kiemelkedik környezetéből.


WWW.MONTENEGROAPARTMAN.EU

KÉRDEZZEN: +36 - 20 - 9 - 449 - 895

 

NAGYKÖVETSÉG

PODGORICÁBAN

A fővárosban található a magyar nagykövetség.

Hazánk másodikként ismerte el Montenegró függetlenségét.

OKMÁNYOK

Személyivel

Személyi igazolvánnyal is mehetünk Montenegróba.

Ne feledjük megkötni az utasbiztosítást. Ellenőrizzük okmányainkat!


UTAZÁS

Repülővel is

Autópályán, repülővel vagy vonattal a tengerpartig.

Belgrádból 45 perc alatt elérhető a tengerpart. Az autóút mesés tájakon vezet.


BIZTONSÁG

Nyugodt nyaralás

A montenegrói nép turista barát, vendégszerető.

Nyugodt pihenés a tengerparton, felhőtlen szórakozás az óvárosokban.


GASZTRONÓMIA

Hal, sonka, sajt

A njeguski prsut, avagy a füstölt, szárított sonka világhírű.

A tengerparti települések különleges ételei különféle halakból készülnek.


DURMITOR

A kanyonok világa

A világ második legnagyobb kanyonja övezi.

A Kotori öbölből két óra alatt elérhető a Nemzeti Park, a világörökség része.

 

TERMÉSZET

Tenger és kanyon

Minden egy helyen: égszínkék tenger, kanyon, őserdő.

Montenegró természeti ékszerdoboz, ahol minden egy helyen megtalálható

NEMZETI PARKOK

Szépséges tájak

Lovcen, Durmitor, Biográd-i őserdő, Szkadari-tó.

A nemzeti parkok Kotorból egy-két óra alatt elérhetők. Üdítő program a nyaralás idején.


WWW.MONTENEGROAPARTMAN.EU