Szállások a tengerparton
www.montenegroapartman.eu

Lovcen Nemzeti Park

KÉRDEZZEN: +36 - 20 - 944 - 9895

A Lovcen Nemzeti Park Montenegró fontos történelmi pillére. A Lovcen hegy oldalai kövesek, nagyon sok szakadékkal, hasadékkal tarkítottak. A tengeri és a kontinentális klimatikus egységnek a határán helyezkedik el.

A tengerparti városból, Kotorból lélegzetelállítóan szép út, az "aranyút" szerpetinje visz a kőkorszakban is lakott területre. Szinte minden kilométerkőnél megállhatunk fotózni, videózni. Az út elején a Kotori öböl panorámája lenyűgözi az utazót.
A táj nem fukarkodik szépségekben. Zöldülő rétek, hatalmas sziklaóriások a fennsíkok közepén. Körös-körül sűrű növényzettel benőtt hegyoldalak és égbenyúló, helyenként hótakaróval borított kopár hegycsúcsok.


Az út a Lovcen 1000 méteres fennsíkjáig kúszik fel, majd eléri Njegusi falut, ahol a montenegróiak ma is nagy tiszteletben tartott vallási-világi uralkodója II. Petar Petrović Njegoą született. A zseniális irodalmár a dinasztia nemzetközileg is legismertebb uralkodója volt. Ő alapította meg Crna Gora első iskoláját. Korai halála miatt – 38 évesen hunyt el – nem érhette meg Crna Gora függetlenségét, amelyet 1878-ban kiáltottak ki több évszázados idegen hódítók elleni felszabadító harc után.

Njegusban készül Montenegró két különlegessége a njegusi prsut és a njegusi sir. A gyógynövényekkel füstölt és legalább egy évig szárított sonka, a prsut a montenegróiak nemzeti ételspecialitása. Csakúgy, mint a tehéntejből készített, gomolyához hasonló sajt, a sirt. Aki Njegusiban kirándul feltétlenül kóstolja meg a nemzeti eledelt. Jó áron biztonsággal vásárolhatunk a házaknál.

 

A Lovcen Nemzeti Park nem hagyható el anélkül, hogy ne hajtanánk főt a püspökfejedelem II. Petar Petrović Njegoą előtt. A mauzóleumig gyönyörű út vezet. Sziklaszirtek, fennsíkok, kisebb völgyek váltogatják egymást. Érdemes többször megállni és kiszellőztetni a kristálytiszta levegőben tüdőnket.

Az elhunyt fejedelem kívánsága volt, hogy a Lovćen csúcsán egy templomban temessék el. Az 1650 méteres csúcson megépített gigantikus mauzóleum kiemelkedik környezetéből. A mauzóleum lépcsőiről jó idő esetén átlátni Olaszországba. Az épületen belül is minden a hatalmasságot jelképezi. A fejedelem ülő gránitszobra 30 tonna és közel négy méter magas. A mauzóleum a crnagorac nép szent kegyeleti helye.

 

A Lovcen Nemzeti Park határán helyezkedik el Cetinje, a fejedelmek fővárosa.

Cetinje Montenegró szellemiségének, történetiségének jelképe. A város, melyet a 15. században alapítottak, a nevét a Cetinje folyóról kapta. Amikor 1878-ban a nagyhatalmak Montenegrót elismerték önálló államként, Cetinje lett a főváros. A környék egyik legrégebbi épülete, a Vlaska Crkva templom 1450-ben épült. Szintén ebből a korból származik a város legjelentősebb műemléke, a Szent Péter kolostor. Több montenegrói uralkodó sírhelye is megtalálható az épületben.

Érdemes megtekinteni a Biljardat, II. Petar Petrović Njegoą palotáját és vele szemben fekvő Nikola király palotáját.WWW.MONTENEGROAPARTMAN.EU

KÉRDEZZEN: +36 - 20 - 944 - 9895

 

NAGYKÖVETSÉG

PODGORICÁBAN

A fővárosban található a magyar nagykövetség.

Hazánk másodikként ismerte el Montenegró függetlenségét.

OKMÁNYOK

Személyivel

Személyi igazolvánnyal is mehetünk Montenegróba.

Ne feledjük megkötni az utasbiztosítást. Ellenőrizzük okmányainkat!


UTAZÁS

Repülővel is

Autópályán, repülővel vagy vonattal a tengerpartig.

Belgrádból 45 perc alatt elérhető a tengerpart. Az autóút mesés tájakon vezet.


BIZTONSÁG

Nyugodt nyaralás

A montenegrói nép turista barát, vendégszerető.

Nyugodt pihenés a tengerparton, felhőtlen szórakozás az óvárosokban.


GASZTRONÓMIA

Hal, sonka, sajt

A njeguski prsut, avagy a füstölt, szárított sonka világhírű.

A tengerparti települések különleges ételei különféle halakból készülnek.


DURMITOR

A kanyonok világa

A világ második legnagyobb kanyonja övezi.

A Kotori öbölből két óra alatt elérhető a Nemzeti Park, a világörökség része.

 

TERMÉSZET

Tenger és kanyon

Minden egy helyen: égszínkék tenger, kanyon, őserdő.

Montenegró természeti ékszerdoboz, ahol minden egy helyen megtalálható.

 

NEMZETI PARKOK

Szépséges tájak

Lovcen, Durmitor, Biográd-i őserdő, Szkadari-tó.

A nemzeti parkok Kotorból egy-két óra alatt elérhetők. Üdítő program a nyaralás idején.

 


WWW.MONTENEGROAPARTMAN.EU