Szállások a tengerparton
www.montenegroapartman.eu

Kotor, a világörökség

KÉRDEZZEN: +36 - 20 - 944 - 9895

A Kotori-öbölbe akár hajóval, akár szárazföldön érkezünk ugyanaz a csoda történik velünk: a vidék elvarázsol, és ha elutazunk a varázslat örökre megmarad.

Az utazó úgy látja, mintha a hegyek széttörtek volna és engedték volna, hogy a tenger közéjük folyjon. Ez a természeti jelenség egyedülálló az Adrián. Ez a legdélebbi fjord Európában.

A hatalmas, ezer méter feletti hegyek megvédik a tengerpartot a hűvös hegyi klímától. Míg a hegyek csúcsain hó van, lent a völgyben virágoznak a rózsák, igazi mediterrán hangulat uralkodik agavék, pálmák, mimózák, leanderek, és kivi bokrok között. A több százezer turista a világ minden részéből érkezik Kotorba. Az óceánjáró hajók, több ezer vendéggel a fedélzetükön áprilistól novemberig rendszeres látogatói a kotori kikötőnek. A repülővel érkezők mindössze tíz kilométert kell megtenniük közúton és máris megpillanthaják a fjord központját, Kotort.

Elkápráztatott szemünkkel nézzünk körül a Lovcen hegység tövébe települt, több mint kétezer éves falakkal körülvett középkori városnegyedben, amely a világörökség része. Az óváros kényelmes sétával egy óra alatt bejárható, de a rengeteg látnivaló miatt ennyi idő alatt nem sokan teljesítették még a "túrát". Az ódon hangulatú városrészben templomok, paloták, kávézók, éttermek váltogatják egymást.

Kotor azonban nemcsak látnivalóiról nevezetes, hanem kultúrális- és oktatási központ is. A Kotori Tengerészegyletet már 809-ben megalapították és azóta is tengerészek sorát képzik. De híres a zenei oktatás és nem utolsó sorban kiváló sportolókat is nevelnek Kotorban. A város vízilabdásai a világ legjobbjai. A hely szellemisége megragadott több amerikai filmsztárt is. Többen itt alakítottak ki rezidenciáját. A kedves utazó ugyanazt tapasztalja, mint a filmcsillagok: egy varázslatot.


 

Kotor óvárosa - amely az Osztrák-Magyar Monarchia hadikikötője volt - látnivalókban gazdag. Kijelenthetjük, a montenegrói tengerparton nincs másik olyan település, ahol több az építészeti renekmű.soraAA

A látnivalók sora az 1555-ben épült tengeri kapuval kezdődik. Egyébként az óvárosba beléphetünk a déli és az északi kapun is. A főkapun belépve azonnal szembetűnik az őr- és az óratorony. A hatalmas téren magasodik a hercegi palota tövében kávézókkal. Ha a téren nyugat felé tartunk, kijutunk a Citadellára, ahonnan megcsodálhatjuk a kotori kikötőt. A citadella alatt több emelet mélységben helyezkedik el a híres szórakozóhely, a Maximus.

Visszatérve az óratoronyhoz felfedezhetjük a napoleon korabeli színházat, az egykori fegyverraktárt és több palotát: a Bizantit, a Belucit, a Dragot és a Pima család rezidenciáját.

Készüljön fel Montenegróból!

Az óvárosban nincs hiány templomokban és kolostorokban. A Szent Trifon-katedrális Kotor egyik jelképe, amely már 1166-ban állt. A Szent Pál-, a Szent József-, a Szent Anna-, a Szent Mária temlom. A Szent Lukács templom 1195-ben épült. Először katolikus, majd ortodox hívők tartották itt az istentiszteletet. Ezen kívül több kolostor és kápolna is található az óvárosban. Noha az óvárost már megcsodáltuk, még sincs vége a fantasztikumoknak.

1350 lépcsőn felkapaszkodunk a 260 méter magas dombon megépített várost védő Szent János-erődhöz. Lélegzetelállító látvány tárul szemünk elé: bámulatos a panoráma az öbölt körül vevő hegykoszorúval.Visszatérve az óvárosba, a várfalakon kívül nyüzsgő hal-, zöldség- és gyümölcs piacra lelünk. Itt minden megkapható, ami szem szájnak ingere. Kóstoljunk meg mindent, a gránátalmától az olivabogyóig.
Ha jól belaktunk nem árt egy kis séta a pálmafás yacht kikötőben.


WWW.MONTENEGROAPARTMAN.EU

KÉRDEZZEN: +36 - 20 - 944 - 9895

 

NAGYKÖVETSÉG

PODGORICÁBAN

A fővárosban található a magyar nagykövetség.

Hazánk másodikként ismerte el Montenegró függetlenségét.

OKMÁNYOK

Személyivel

Személyi igazolvánnyal is mehetünk Montenegróba.

Ne feledjük megkötni az utasbiztosítást. Ellenőrizzük okmányainkat!


UTAZÁS

Repülővel is

Autópályán, repülővel vagy vonattal a tengerpartig.

Belgrádból 45 perc alatt elérhető a tengerpart. Az autóút mesés tájakon vezet.


BIZTONSÁG

Nyugodt nyaralás

A montenegrói nép turista barát, vendégszerető.

Nyugodt pihenés a tengerparton, felhőtlen szórakozás az óvárosokban.


GASZTRONÓMIA

Hal, sonka, sajt

A njeguski prsut, avagy a füstölt, szárított sonka világhírű.

A tengerparti települések különleges ételei különféle halakból készülnek.


DURMITOR

A kanyonok világa

A világ második legnagyobb kanyonja övezi.

A Kotori öbölből két óra alatt elérhető a Nemzeti Park, a világörökség része.

 

TERMÉSZET

Tenger és kanyon

Minden egy helyen: égszínkék tenger, kanyon, őserdő.

Montenegró természeti ékszerdoboz, ahol minden egy helyen megtalálható.

NEMZETI PARKOK

Szépséges tájak

Lovcen, Durmitor, Biográd-i őserdő, Szkadari-tó.

A nemzeti parkok Kotorból egy-két óra alatt elérhetők. Üdítő program a nyaralás idején.


WWW.MONTENEGROAPARTMAN.EU